HEM SİGARAYI BIRAKIRIM HEM DE KİLO VERİRİM!

Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bilmeyen yoktur herhalde. “Ben kesinlikle bırakmak istemiyorum” diyen çok az insan tanıdım. Hep aklımızın bir köşesinde olur bırakma fikri. Ama kendimizce bir takım nedenler sıralarız. Bu nedenlerden biri ve özellikle hanımlar tarafından en rağbet göreni de sigarayı bırakınca kilo almaktan korkulmasıdır. Kim bilir, belki de bu korkuyu bu yazının sonunda yenmenize yardımcı olabilirim…
Ben senelerdir sigarayla bir sevgi nefret ilişkisi yaşıyorum birçok insan gibi. Ama bırakmaya karar verdiğimde bırakabiliyor, birkaç sene içmiyor, sonra tekrar başlıyorum. En son, artan reflü sorunum ve ses tellerimin zarar görmesiyle tekrar bıraktım ve şu anda 7 aydır içmiyorum ve 7 ay öncesine göre 3 kilo daha zayıfım. Nasıl mı?
Öncelikle sigarayı bırakınca metabolizmanın yavaşladığı bir gerçek. Bunun yanında sindirim sistemi de yavaşlıyor. “O halde ben hızlanmalıyım!” diye düşündüm. Haftada 3-4 gün 40 dakika yaptığım sporu hem her güne çıkardım hem de süresini uzattım. Her gün en az 5 km yürüme hedefi koydum kendime.
Bunun yanında, sindirim sistemimi hızlandırmak için de daha çok su içmeye başladım. Kırmızı et gibi bağırsaklarımı fazlaca meşgul edecek besinleri bir süre tüketmedim. Bolca sebze, bakliyat, meyve gibi posalı gıdaları tercih ettim. Sabahları uyanınca 1 çay kaşığı keten tohumu, 1 kuru kayısı ve büyük bir bardak ılık su içmek de fena fikir değil…
Aslında internete girin, kabızlık tedavisi için tavsiye edilenleri yapın, ishal tedavisi için tavsiye edilenlerden uzak durun. Yani pirinç yemeyin mesela. Ya da beyaz ekmek, muz, patates… Bir de canım sigara istemesin diye bir süre çay kahve de içmemiştim ve işe yaramıştı.
“Metabolizmayı hızlandırmak ve sindirim sistemini çalıştırmak tamam da, aralardaki atıştırmalar n’olacak?” diyorsunuz. Haklısınız. Ben çok uzun zamandır azar azar sık sık beslenme sistemini benimsediğim için pek zorluk çekmedim. Yani mesela sabah 10.00’da kahvaltı ediyorsam 12.00 gibi bir ara öğün, 13.00’de öğle yemeği yiyorsam 15.00’te ve 17.00’te birer ara öğün daha, ve tabi akşam yemeğinden 2 saat sonra yine küçük bir atıştırma. Bu atıştırmalar birkaç hurma, kuru kayısı, kuru erik ya da 1 meyve ve yanında birkaç badem, fındık ya da ceviz olabilir.
Kendinizi meşgul tutmak da çok önemli. Yemeği düşünecek vaktiniz kalmasın. Sürekli bir şeylerle uğraşıyor olun. Ya da her canınız bir şey yemek istediğinde kocaman bir bardak su için. Çok işe yarar.
Benim en büyük imtihanım rakı masasında. Bilirsiniz rakı masaları uzun sürer. Muhabbeti boldur. Konuştukça konuşur, yedikçe yer insan. Hele aralarda sigara molaları da yoksa daha çok yer. Ben de buna şöyle bir çözüm buldum: Masaya oturur oturmaz kendime kocaman bir yeşil salata söylüyorum. Sos da koydurmuyorum. Zeytinyağının miktarını ben ayarlamak istiyorum çünkü. O salata benim sigara molam oluyor. Bütün gece onu tırtıklıyorum. Bu da işe yarıyor, deneyin.
Özetle sigarayı bırakınca sisteminizin kendiliğinden yavaşladığını bilin ve kabul edin. Önleminizi ona göre alır, tavsiye ettiğim yöntemleri de denerseniz bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Sigara önce kafada bırakılır… Gerisi kolay…
İPUCU: Evde her zaman sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Yoldan çıksanız bile hasar fazla olmaz 😉
FOTOĞRAF: Zeynep Özyılmazel – Sürahi: Paşabahçe, Bardak, Küçük kaseler ve Küçük Sevis Tabağı: Ikea, Tepsi: Zara Home