EVDEN ÇALIŞANLAR İÇİN TÜYOLAR / TIPS FOR WORKING FROM HOME

Geçen yazımda evde fazla vakit geçirmenin çok da iyi bir şey olmayabileceğinden bahsetmiştim. Ama öyle ya, bazılarımız da evden çalışıyoruz.

Peki enerjimizi düşürmeden, hayattan kopmadan, motivasyonu kaybetmeden ve de verimli olarak evden nasıl çalışılır?

İşte size zaman içinde oluşturduğum bazı yöntemler…

Hafta arası her sabah aynı saatte ve erken uyanın. Sanki ev dışında bir ofisiniz varmış ve sabah belli bir saatte işte olmanız gerekiyormuş gibi düşünün. Akşam kaçta yatarsanız yatın, o saatte uyanın.

Kahvaltı ve duştan sonra üzerinize düzgün, temiz kıyafetler giyin. Farz edin ki her an eve biri gelebilir. Diz izi yapmış eşofmanlarınızı hafta sonuna bırakın. Bu kendinizi daha hayata hazır hissetmenizi sağlayacak.

Mümkünse kendinize bir çalışma odası hazırlayın ve bu odayı sadece çalışmak, araştırmak, okumak ve üretmek için kullanın. Eviniz çalışma odası için müsait değilse bile bir odanın bir bölümünü çalışmak üzere düzenleyin. Bunu mutlaka yapın ve koltukta yayılmak yerine günün belli bir kısmını mutlaka bu odada/bölümde geçirin.

Çalışma odanızı/bölümünüzü her zaman temiz ve düzenli tutun. Sizi motive eden renkler kullanın. Masanızın üzerine sevdiklerinizin resmini koyun mesela ya da güzel bir anısı olan bir objeyi. Orada vakit geçirmenin hoşunuza gitmesini sağlayın.

FullSizeRender-2

Benim şöyle bir yöntemim var… Sabah spor, duş ve kahvaltıdan sonra çalışma odama geçer ve masamda o günkü işlerimi planlarım. Gönderilmesi gereken mailleri gönderir, telefon konuşmalarımı yapar, yazılarımı yazarım. O gün aslında hiç işim olmasa bile mutlaka masama oturur ve programımı kontrol ederim. Bu yöntem beni zinde ve güncel tutar.

Televizyondan uzak durun! Bakın en büyük tuzak bu! Ara verdiğinizde bile açmayın. Emin olun planladığınızdan daha uzun zamanınızı alacak. Çalışmak istemediğinizde, ara verdiğinizde, işiniz olmadığında dışarı çıkın, hava alın ya da kitap okuyun. Televizyon insanı adeta hipnotize ediyor, uyuşturuyor! Benim bu konuda kuralım var: Akşam yemeğinden önce televizyon açma!

Tabi bir de evle ilgili işler var. Markete gitmek, yemek yapmak, çamaşır yıkamak gibi… Bunlar için önceden belli bir zaman belirleyin ve bu zamanlamaya uymaya çalışın. Çünkü hele benim gibi evine ve düzenine düşkün biriyseniz evde çalıştığınızdan daha çok ev işi yaparken bulabilirsiniz kendinizi 🙂

Evden çalışmak dışardan harika gözükür ama tuzakları vardır. Bu tip kurallar koymaz, zamanınızı planlamaz ve bu plana uymak için kendinizi zorlamazsanız aslında yapabileceğinizin çok altında iş yapmanız, potansiyelinizi ziyan etmeniz işten bile değildir.

Amma da abarttın demeyin, tecrübeyle sabittir. Benden söylemesi 🙂

 

 


 

 

In my previous article I wrote about spending too much time at home may not be something so good. But some of us work from home, don’t we?

So, how do we work from home productively without loosing our energy and motivation?

Here are some tips that I’ve found in time…

On weekdays try to wake up early, at the same hour everyday. Think like you have an office somewhere else and you have to be at work at a certain time. Wake up at that time (let’s say 7am) whenever you go to bed the night before.

After breakfast and shower wear clean and proper clothes. Assume that you may have a visitor any minute. Keep your comfortable home clothes for the weekend. This way you are going to feel ready end energetic.

If it’s possible, decorate one of the rooms of your house as an office and use this room only for work, research, reading and producing. If your house isn’t available for that, at least organize a corner in one of you rooms as an office and spend some time in that room/corner everyday.

Keep your office room/corner clean and organized. Use colors that motivate you. Put a picture of your loved ones or an object that reminds you good memories on your table. Make sure it is fun to spend time there.

Here is what I do… Every morning after taking a walk, shower and having my breakfast, I go to my home office and plan my day at my table. I send my mails, make my calls and write my article. But some days I don’t have anything to do about my work. Even at times like that, I sit and check my schedule. This way I feel fresh and updated.

Stay away from tv! This is the biggest trap! Don’t open it even on your breaks! It always takes more time than you plan! When you don’t want to work, when you have a break or when you don’t have anything to do that day go out, have some fresh air or read a book. Tv hypnotizes, numbs people! I have a rule for that: Don’t turn on tv before dinner!

And there is some housework of course like going to the supermarket, cooking and doing the laundry. Set times for these things and try to stick with it. Because you can easily find yourself doing housework more than your office work if you are fond of your home and its order like me. 🙂

Well, having a home office looks great but it has its own traps. If you don’t make rules, plan your time and force yourself to stick with them, you can easily work less than you can and waste your potential.

Don’t say that I’m exaggerating. It is constant by experience. I promise you 🙂

 

 

 

 

6 Comments on “EVDEN ÇALIŞANLAR İÇİN TÜYOLAR / TIPS FOR WORKING FROM HOME

  1. Muhteşemsin Zeynep Özyılmazel disiplinin, yaşam enerjin ve sahip olduğun bilgi birikim hemen kendini gösteriyor, bereketin, enerjin ve ışığın bool olsun… ❤ ❤ 🙂

  2. Yıllarca evden çalışıp ofis kurduğum halde evde de bir çalışma odası bulunan biri olarak yazdıklarının hepsine katılıyorum.
    Benim de küçük bir bilgi paylaşımım olacak bu konuda. Bilimsel bazı araştırmalar çalışma odaları ve ofislerin renkli olması gerektiğini belirtiyor. Bembeyaz bir oda kurmaktan kaçının ve dekorasyonda olabildiğince sıcak renkler tercih edin deniyor. Ben beyazdan vazgeçemeyen biri olarak şöyle bir çözüm ürettim kendimce; kütüphane, dolaplar, masa, çekmece dolabı gibi ana mobilyaları -tuval gibi düşünerek- beyaz tercih ettim, bunlar haricindeki tüm aksesuarları birbiriyle uyumlu iki renk belirleyerek seçtim. Bazı sezonlar sarı ve fuşya, içimden geldiğinde altın ve pembe renkleriyle değiştirebileceğim kırlentler ve objeler gibi. Kolay değiştirilebilir objeler dilediğim zaman kendimi başka renklere besleyebilmemi sağlıyor.
    Sevgiler Zeynepciğim.

  3. Merhaba, çalışma masasına bayıldım nereden temin ettiğinizi sormadan edemedim 🙂
    İyi çalışmalar, sevgiler 🙂

  4. Çoğunu benzer şekilde uygulamakla birlikte, öğleden önce maillere bakmamaya çalıştığımı söylemeliyim. Benim rutinim şöyle; sabah çıkıp yürüyüş mesafesinde biryerlerde hafif bir kahvaltı yapıyorum. 20 dakikalığına da olsa evden çıkıp geri gelmek metabolizmayı harekete geçiriyor. (Geçenlerde aynı yöntemi Chase Jarvis’in de uyguladığını öğrendim) Döndüğümde duş ve bir filtre kahvenin ardından artık tüm odağımı işe verecek hale geliyorum.

Yorum bırakın