TAHİNLİ, SATSUMALI, YABANMERSİNLİ KEK

Sizlerle daha önce sevgili arkadaşım Aydan Üstkanat’ın yemek kitaplarından birinde yer alan ‘Enginarlı Bulgur Pilavı’nı paylaşmıştım ve Aydan’ın yeni kitabının çıkacağından ve ilk fırsatta bu kitaptan da bir tarifi deneyip yazacağımdan bahsetmiştim.

Aydan’ın yeni kitabı Mevsiminde Yemek bir süre önce çıktı. Kitapta her mevsime uygun malzemelerle hazırlanmış yemekler var, ki bu benim oldukça önem verdiğim bir konudur. Sebzeleri, meyveleri, hatta balığı mevsimine uygun olarak seçip tüketmenin yaşam kalitemizdeki etkisi büyük.

E ben de  bir baktım hiç tatlı tarifi yazmamışım, çaya da arkadaşlarım gelecek, sizin için bu kitaptan tam da sonbahara yakışır nefis bir kek seçtim. Üstelik bu kek hem öyle sıradan, bildiğimiz keklerden değil hem de içinde şeker yok.

 

fotoğraf 3

Bu arada kitaptaki tariflerin her birinde aklım kaldı. Aydan hem çok iyi reçeteler çıkarmış hem de çok iyi fotoğraflar çekmiş. Yani kitap hem damak tadınıza hem de gözünüze hitap ediyor.

Şimdi gelelim tarife…

 

MALZEMELER

3 adet yumurta

Yarım su bardağı* agave şurubu

1,5 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

2 yemek kaşığı yoğurt

150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

Yarım su bardağı tahin

Bol miktarda susam (kavrulmuş)**

 

Üzeri için

Çiğ krema

Yabanmersini

Satsuma kabuğu rendesi

fotoğraf 11

 

Oda sıcaklığındaki tereyağını mikserle çırpın. Krema kıvamına gelince içine tahini ekleyip biraz daha karıştırın. Sonra agave şurubunu ve yumurtaları da ekleyip karıştırmaya devam edin.

Daha sonra unu ve kabartma tozunu yavaş yavaş ekleyin. Hiç tortu kalmasın. Yoğurtla da biraz çırpın.

Daha sonra susamları ekleyin ve bir spatula yardımıyla havalandırarak karıştırın.

Kek kalıbını yağlayın ve un serpin. Kek karışımını kalıba ekleyin ve önceden 180 dereceye ısıtılmış fırınınızda 40-45 dakika pişirin.

Kek piştikten sonra biraz ılınmasını bekleyerek kalıptan çıkarın. Soğuduktan sonra da en az 5 dakika yüksek devirde çırptığınız kremayı üzerine sürün. Yabanmersini ve Satsuma kabuklarıyla süsleyin.

Aydan, bu kekin buzdolabında saklanması gerektiğini not düşmüş. Bilginize…

Afiyet olsun 🙂

fotoğraf 12

 

 

* 1 bardak = 250 ml

** Ben yarım su bardağı susam kullandım

 

 

FOTOĞRAFLAR: Zeynep Özyılmazel – Servis Tabağı, Beyaz Spatula: Ikea, Emaye Bardaklar, Gümüş Çatallar, Gümüş Spatula: Alaçatı Antika Pazarı, Emaye Tabaklar: Bomonti Bit Pazarı, Siyah Mumluklar: Zara Home, Sehpa: Mudo Concept, Tütsülük: Gümüşlük Çarşı

2 Comments on “TAHİNLİ, SATSUMALI, YABANMERSİNLİ KEK

  1. Çok beğendim bloğunuzu, fotoğraflarınızı, anlatımınızı. Yürekten tebrikler, sevgiler, selamlar
    Emel

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: